Startside

 

 

Taastrups Mads Skjern !  

I året 1894 etablerede den unge forretningsmand Hugo Dorph, (der kom fra Lolland med 3000 kr på lommen, som han havde lånt af sin svoger) sig i Taastrup som manufakturhandler.

 

Han var en driftig forretningsmand, der hurtigt så et nyt forretningsområde, nemlig konfektionssyet tøj, og virksomheden udviklede sig med eksplosionsagtig hast.

 

Samtidig havde Hugo Dorph en stor interesse i byggeri. Virksomhedens udvikling krævede stadig mere plads, det ene byggeri afløste det  andet, indtil han i 1925 byggede sit livsværk, den meget store fabrik på Selsmosevej, hvor der i dag er Taastrup Posthus. I 1936 beskæftigede fabrikken ca. 350 personer, incl. hjemmesyersker.

 

Naturligvis skulle en sådan matador bo standsmæssigt. I 1918 påbegyndtes på et stykke bar mark opførelsen af Hvidesten. En  herskabsvilla med sidebygning til stald, garage, chauffør bolig, og en selvstændig gartnerbolig, samt park, frugthave og skov, i alt 16000 kvm.

 

I parken blev plantet mange eksotiske træer, hvoraf adskillige står endnu, og bag frugthaven blev anlagt tennisbane.

 

Efter Hugo Dorphs død fortsatte sønnen Bøie Dorph virksomheden, ligesom han beboede Hvidesten frem til 1985.

 

Hvidesten blev nu domicil for D. M. K. leasing, der på det tidspunkt havde meget succes med leasing af bl.a. skibsanparter og meget mere til folk med ondt i skatten.

 

I denne periode blev der foretaget en omfattende nybygning af 2 kontorpavilloner, der føjer sig smukt til den gamle hovedbygning, at byggeriet blev præmieret af Høje Taastrup Kommune.

 

Da leasing eventyret var slut blev ejendommen sat til salg, og i 1996 købte den nuværende ejer Erik Dahl ejendommen, der efter yderligere om- og tilbygninger fungerede som dataskole frem til 2004.

 

I dag danner hele den "gamle" patricier-villa og hestestald m.m. rammen om Spar Invest´s hovedsæde.